BA Zandpoort

6 | Informatica- en communicatiewetenschappen (vanaf 2024-2025)

Doorstroomfinaliteit (D)
STEM
informatica
STEM
technologie
Is deze richting iets voor jou? Lessentabel Nieuws

De studierichting Informatica- en communicatiewetenschappen is een studierichting in de doorstroomfinaliteit, gericht op een brede waaier aan opleidingen in het hoger onderwijs waar informaticawetenschappen centraal staan.
Leerlingen leren daarom theoretische en abstracte leerinhouden verwerken. De focus ligt op programmeertechnieken in combinatie met databeheer. Leerlingen vertrekken hierbij vanuit een stevige basis wetenschappen en wiskunde om eigen oplossingen te ontwerpen en te realiseren.
Informatica- en communicatiewetenschappen wordt als domeinoverschrijdende studierichting aangeboden in de derde graad. De basisvorming is dezelfde als voor alle andere studierichtingen binnen de doorstroomfinaliteit.

Of je nu wetenschapper, of ondernemer bent, zonder informatica kan je niet. Wil je wat er om je heen gebeurt begrijpen, wil je revolutionaire veranderingen doorvoeren, of wil je je concurrentie voor blijven, dan moet je mee zijn in de wereld van de ICT.

Inzicht en kennis van informatica is een enorme meerwaarde om ideeën vorm te geven en te laten toepassen. In de ondernemerswereld heeft informatica een enorme stempel gedrukt. Denk maar aan e-commerce en elektronische communicatie. ICT heeft het mogelijk gemaakt om bedrijfsprocessen te analyseren en te verbeteren.

Een goede kennis van informatica gaat veel verder dan het ontwikkelen van websites of werken met computers. Het is een sector die steeds onderhevig is aan veranderingen. Mee zijn en mee blijven, zijn dus een must. Wie voor deze sector kiest, kiest daarom ook voor levenslang leren. Enkel mensen met een zeer grote interesse in deze branche kunnen zich hierin staande houden.

Tijdens de opleiding maak je kennis met alles dat met IT te maken heeft, maar we focussen ons vooral op het maken van programma's. Java en php zijn de belangrijkste talen die je bij ons leert. In de lessen databanken leer je, naast het beheer en ontwerp ervan ook SQL. Met HTML en CSS maak je kennis tijdens de lessen webdesign.

Je kiest ervoor informatica om te studeren vanuit een grote interesse in alles wat met IT te maken heeft. Maar daarnaast is het leuk te weten dat IT-ers enorm veel gevraagd worden in zowat elke sector. Er is al jaren een tekort aan geschoolde IT-ers en dit tekort gaat in de komende jaren waarschijnlijk niet afnemen. Integendeel.

JOUW PROFIEL

Een leerling uit de studierichting Informatica- en communicatiewetenschappen:

 • is geïnteresseerd in programmeren;
 • is bereid om de evolutie in hard- en software bij te houden;
 • is nieuwsgierig naar technologische oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken;
 • is getriggerd om zelf oplossingen te ontwerpen;
 • is bereid om deze eigen ontwerpen te realiseren

JOUW OPLEIDING VOORAF

Je kan starten in de afdeling vanuit elke studierichting in de doorstroomfinaliteit. De ideale voorbereiding in de tweede graad is elke studierichting met 4 uur wiskunde of meer.

Je moet geen voorkennis hebben in programmeren.

JOUW KEUZES NADIEN

De meeste leerlingen studeren verder aan de hogeschool. Met het diploma hoger secundair onderwijs heb je toegang tot alle richtingen in het hoger en universitair onderwijs. De richtingen die het meest aansluiten bij onze afdeling zijn:

 • Master in de computer- of informaticawetenschappen
 • Master in de Industriële wetenschappen en Technologie
 • Bachelor in de Toegepaste Informatica
 • Bachelor in de Multimedia en de Communicatietechnologie
 • Bachelor in Informatiemanagement en -systemen
 • Bachelor in Digital Arts and Entertainment

Lessentabellen

Basisvakken Uur
Levensbeschouwing 2
Lichamelijke Opvoeding 2
Wiskunde 5
Aardrijkskunde 1
Geschiedenis/burgerschap 2
Nederlands 4
Frans 2
Engels 2
Informaticawetenschappen 6
Economische en financiële competenties 1
Elektriciteit 2
Elektronica 1
Natuurwetenschappen 1
Flex (IT-Project+Onderzoekscompetenties) 3

Gerelateerd nieuws

Terugblik
BA Zandpoort
mei 03, 2024
Onze leerlingen maken een eigen podcast

Onze leerlingen maken een podcast bij Project Wolf, het medialab van de jeugddienst van Mechelen.

Nieuws
BA Zandpoort
nov. 20, 2023
Nieuwbouw voor Busleyden Atheneum Campus Zandpoort

De geplande nieuwbouw voor Busleyden Atheneum Campus Zandpoort.