BA Zandpoort

Nieuwbouw voor Busleyden Atheneum Campus Zandpoort

Nieuws

Mooie open ruimtes, veel lichtinval, duurzame materialen en een groene omkadering. Dat is kort samengevat wat de aanwezigen afgelopen maandag op het infomoment over het nieuwe schoolgebouw aan de Zandpoortvest te zien kregen.

De werken gaan in de zomer van 2024 van start.

De transparantie van het nieuwe gebouw, met veel glas en doorzichten, past perfect bij onze manier van lesgeven
Kevin De Backer, coördinator van BA Zandpoort

Het nieuwe schoolgebouw, van de hand van czaar architecten uit Leuven, telt drie verdiepingen. Het concept is dat van een brede open school. Alle ruimtes, zelfs de gangen, krijgen een functie. Grote glaspartijen versterken dit open gevoel. Lokalen staan met elkaar in verbinding. Verrijdbaar meubilair laat leerkrachten en leerlingen werken waar ze maar willen. Rondom is er veel groen en rust, maar ook plaats om te sporten.

“Wij zijn de BA campus met studierichtingen in het domein van ondernemen en IT. Van de leerlingen wordt veel initiatief en eigen verantwoordelijkheid verwacht. De open ruimtes geven een dynamiek die daar perfect bij past. Het zorgt voor meer contact tussen de leerlingen van andere klassen en ook de leerkrachten staan meer in verbinding met hun collega’s”, zegt Kevin De Backer.

Op het gelijkvloers komt het secretariaat, een grote foyer en atrium als centrale ontmoetingsplaats, een keuken en een spiksplinternieuw flexibel labo. Op de eerste verdieping zijn lokalen die qua grootte steeds aangepast kunnen worden en voorzien van verrijdbaar meubilair. De sporthal krijgt onderdak op de tweede verdieping. “Door de sporthal bovenop de andere functies te stapelen, creëren we een compact volume met veel gevrijwaarde open ruimte, volledig in lijn met het concept van een brede open school”, zegt Michael Van Steijvoort van czaar architecten. “Een aparte inkomhal aan de Zandpoortvest zorgt er bovendien voor dat externen buiten de schooluren eenvoudig toegang tot de sporthal krijgen.”

“De start van het bouwen zal voor midden 2024 zijn. Het einde van de werken is voorzien voor december 2025. In tussentijd worden de buurtbewoners via flyers op de hoogte gehouden van elk belangrijk moment, zoals bijvoorbeeld wanneer er zware transporten gepland staan. We zorgen ervoor dat leerlingen een veilige toegang houden tot de huidige school. Opdrachtnemer Aurora zal er alles aan doen om de werfhinder te minimaliseren”, zegt Geert Van Hoof, algemeen directeur van GO! Scholengroep 5 waar Busleyden Atheneum onderdeel van is.

Gazet van Antwerpen

Vorige artikel Terug naar het overzicht Volgende artikel